Tutorial: Jadikan Google Friend Connect Sayang Blog Anda & Rakan Anda

Tutorial: Jadikan Google Friend Connect Sayang Blog Anda & Rakan Anda

Aku selalu Blogwalking, jalan-jalan cari rakan pembaca. Benda pertama aku cari adalah Widget Friend Connect oleh Google sebelum aku cari shoutbox untuk aku jerit. Rasanya kesemua blog yang aku follow hanya setkan default setting untuk widget itu. Apa gunanya Friend Connect jika kita tak upaya untuk sampaikan berita kepada follower kita? Bagaimana?

OK, tutorial ringkas kali ini akan menunjukkan anda bagaimana anda nak maksimumkan penggunaakn Google Friend Connect anda.

1. Login ke Google Friend Connect

2. Di page utama, klik pada menu Newsletter.

3. Ikut seperti gambarajah ini.

Tutorial: Jadikan Google Friend Connect Sayang Blog Anda & Rakan Anda
Kasi Zoom Sket
Tutorial: Jadikan Google Friend Connect Sayang Blog Anda & Rakan Anda

4. Save..

Aksi ini akan membolehkan anda menawarkan newsletter kepada follower anda (follower yang baru)

Soalan: Kalau yang dah follow dulu cmne? (follower lama)

Jawapan: Gunakan Newsletter Gadget. Sila lihat gambar di atas..

Info Tambahan:

– Newsletter ini dihantar secara manual kepada pembaca anda. Maksudnya, anda kene tulis lah sendiri. Nak copy paste pun boleh. Pastikan masukkan link ke ape2 yang patut lah.

– Newsletter ini berbeza dengan Newsletter Feedburner yang akan menghantar Updated Entry setiap hari.

Selamat Mencuba. Jika ada soalan tambahan, sila tanya di bahagian comment.. Makaseh

You may also like...

1 Comment(s)

  1. GreenLava says:

    salam,
    Info berguna, tak perasan rupanya boleh buat macam ni.
    .-= Entri Blog terkini oleh GreenLava ..How to list recent posts by label =-.

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Shares