Tutorial: Jadikan Blog WP Anda Disayangi Oleh GengBlogger

GengBlogger Sayang WordPress

Pasti ramai antara kita yang menggunakan WordPress sebagai enjin blog anda. (bukan WordPress.com). Ya, blog yang anda host sendiri. Dan ada antara mereka pula yang menggunakan GengBlogger untuk ping blog mereka. Betul? Masalahnya, ping blog mereka tak cantik dan tak menarik seperti ping oleh Blogger (blogspot). So.. apa penyelesaiannya? Ikuti Tutorial ini…

1. Install Plugin WP RSS Images
– Apa fungsinya? Plugin ini akan memasukkan imej pertama dalam entry ke dalam RSS Tag.
– Tapi ini belum cukup untuk anda paparkan gambar dalam ping GengBlogger.
– Xpe, install dulu. Jangan pula pergi ke bahagian setting untuk setkan mengikut citarasa anda.

2. Memperkenalkan.. Yahoo Pipes!
– Aik? Aku nak keluarkan gambar, bukan nak main Pipe! – sabar.. sabar
– Servis Percuma daripada Yahoo ini akan mengubah RSS sedia ada kepada RSS yang anda sendiri suka!
– OK, Pastikan anda ada Yahoo ID (selalu guna kat YM tu la), kemudian login.

3. Clone! Clone!
– Ya.. nak clone ape? OK.. pergi LINK ini. Kalau tak jumpa, search: mfr.jentayu.com
– Bila dah jumpa Pipe yag bertajuk MFR, klik butang / link Clone
– Anda akan dibawa ke satu page editing pipe.

4. Edit URL Source anda.
– Sila lihat rajah dibawah
Fetch Feed
– Tukar URL sedia ada kepada URL blog anda. Kekalkan “feed” di hujung.
– SAVE dan RUN (bukan lari! Tapi jalankan operasi feed tersebut)
– Proses ini mungkin akan mengambil masa.

5. Copy dan Paste RSS URL
– Lepas anda RUN Pipe anda, anda akan lihat link bertajuk Get as RSS. Copy link tersebut.
– Login ke GengBlogger.
– Pergi ke bahagian Setting, dan ubah FEED anda kepada URL Pipe tadi.
– Save.

Selamat Mencuba!
Contoh: http://www.gengblogger.com/PaanMFR

You may also like...

13 Comment(s)

  1. ariff says:

    tak jadi la bro
    install plugin>nak activate ke tak?>yahoo pipes>clone rss ko>edit source>edit feed>save>publish pipe.

    dapat camni
    http://pipes.yahoo.com/ariff/blogariff

    still xde image.

    [Reply]

  2. yanmie says:

    Thanks for sharing tp rasa mcm xjd je…awak guna wp version bape??

    [Reply]

  3. ariff says:

    setelah bertungkus lumus, baru jadi

    [Reply]

  4. wazy says:

    kene cuba ni,huhu thanks for sharing

    [Reply]

  5. MrRollies says:

    dah buat,,
    tunggu next entri lak..
    hehe

    [Reply]

  6. MrRollies says:

    Terima kasih banyak2 =D

    [Reply]

  7. PaanMFR says:

    Harap-harap semua jadi la ye.

    – make sure plugin activate.
    – pastikan bila kita cek /feed, bahagian media ada file imej yang dalam entry

    Sape2 yg dah jadi share la ping GB korang dalam ni.

    [Reply]

  8. Amir says:

    tak bolehla.. apsal ek? tolong2…

    [Reply]

    PaanMFR Reply:

    blog ohmalaysia ke?
    saya cek ohmalaysia.com/blog/feed takde tag media.
    – pastikan plugin diinstall dan activate.
    – pastikan juga seeting plugin tu diset dengan betul. sila lihat contoh di page plugin tersebut

  9. Pisyek says:

    nk try tp pisyek x gune WP,

    jd xleh nk try… huhu…

    [Reply]

  10. PaanMFR says:

    @Pisyek

    blog ko x perlu tutorial ni, sbb rss feed ko dah lekat gamba..
    so bila ping kat GB insyaAllah nampak gamba.

    [Reply]

  1. 19 August 2010

    […] kedua saya yang didaftarkan di Networkblog.  Url feed biasa tidak dapat diterima dan rakan saya MFR telah mencadangkan menggunakan kemudahan pipes ni.  Asalnya dia gunakan pipes ni untuk submit feed […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Shares