Twitter dikirim pengganti diri

Twitter dikirim pengganti diri

Jika dulu-dulu (hingga kini) orang ramai hantar kad raya. Sehinggala masuk millennium (2000 ke atas), servis pesanan ringkas atau SMS digunakan untuk hantar “Kad Ucapan”. Kini? Ya.. Twitter pula dihantar sebagai “Kad Raya” maya yang sangat ringkas, seringkas SMS.

Kenapa aku sebut Twitter? bukan Facebook? Ini adalah kerana konsep asal Twitter adalah menyamai SMS, namun khas di Internet. Penyampaian, perkongsian, penghantaran “Mesej Ringkas” kepada sesiapa sahaja. Diorg kata.. SMS of the internet.

OK, aku cuba cari SMS-SMS yang orang selalu guna pada musim raya, terima kasih Google. Kemudian aku gantikan “SMS” kepada “Twitter”. Jom cuba dan jom try.

Jambangan indah lagi berseri,
Menjadi hiasan di Aidilfitri,
Twitter di kirim pengganti diri,
Tanda ingatan tak layu di hati… Salam Aidilfitri.

Takbir bergema di pagi hari,
Memecah sunyi keriangan diseri,
Twitter pengganti kad raya dan diri,
Bukan lupa tradisi tapi ikut teknologi di hujung jari… Salam Aidilfitri…

Lapar puasa terketar-ketar
Bila berbuka lega rasanya
Kad raya tak sempat nak hantar
Kiriman Twitter pun dah kira grand lah ye..!

Bunga mawar di Tanjung Ara,
Hendak di petik indah berduri,
Twitter di hantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan di Aidilfitri.

Jom hantar twitter anda! – http://twitter.com/PaanMFR

You may also like...

5 Comment(s)

  1. eitakz says:

    me nk kad raya gak…

    [Reply]

  2. dr.aku.la says:

    It’s the Thought that Counts

    [Reply]

  3. nak hantar kad raya pun, setem mahal, baik guna medium yang free.. hehe..
    follow me on twitter: sayahappyslalu

    [Reply]

  4. PaanMFR says:

    nampak mcm free kan..
    tapi xde yang free, mungkin murah lebih sesuai
    sms pun byr
    twitter pun byr (line internet)

    Selamat Hari Raya!

    [Reply]

  5. Mawar Hitam says:

    Blog walking selamat malam, bunga mawar memang indah. Saya suka bunga mawar 😀

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Shares