Fungsi Baru Dalam WordPress 3.0

Fungsi Baru Dalam WordPress 3.0

Salam

Korang dah upgrade WordPress korang ke versi 3.0?

Aku baru saja upgrade. Kene upgrade manual sebab server aku takde FTP. So kene ikut pintu lain. Korang-korang yang ada FTP (Selalunya hosting biasa ada FTP) boleh upgrade Automatically.

OK, siap upload file-file baru, run Upgrade, selesai! Tiba masa untuk jelajah Dashboard WordPress.

1. Update berpusat.

Fungsi Baru Dalam WordPress 3.0 - Update Berpusat

Cek pusat korang, ade button update tak? Hahaha.. OK2. Update berpusat ni membolehkan kita update Worpress, Plugins dan THEMES! Ya.. Themes pun dah boleh update ya kawan-kawan

2. Tabs Besar

Fungsi Baru Dalam WordPress 3.0 - Tabs Besar

OK, yang ni xdela penting sangat, cuma perubahan sikit je la. Aku jumpa ni pun dalam bahagian Themes saja.

3. Menu

Fungsi Baru Dalam WordPress 3.0 - Menu

(Klik Gamba ni untuk lihat lebih besar)

Yang ni memang fungsi baru. Menu yang korang boleh cipta sendiri. Themes lama tak support fungsi ni, TAPI boleh guna! Melalui Widget yang dihasilkan daripada Menu ini. Menu akan dicipta menjadi Widget. Dalam Menu tu korang boleh letak apa saja. Kategori, Page, Link. Aku belum try lagi. Korang try la ye.

Oklah, aku tak banyak jelajah lagi fungsi-fungsi baru dalam ni. Kalau nak tahu lagi, lawat WordPress.Org

You may also like...

4 Comment(s)

  1. Cik Nass says:

    Dulu penah guna wordpress. Tapi sekarang buat blog baru menggunakan blogspot. Membeli hosting yang bermasalah memang boleh membunuh semangat untuk berblogging. Hate it. Tapi, memang best guna wordpress!

    [Reply]

    PaanMFR Reply:

    insyaAllah hosting yg ni xde masalah.
    boleh cek kat link atas skali (HOSTED) 🙂

  2. ikoko says:

    Aku dah upgrade, dan sangat suka! 🙂
    Entri Blog terkini oleh ikoko ..Phoebe in Wonderland (2008)

    [Reply]

  1. 18 June 2010

    […] This post was mentioned on Twitter by PaanMFR, PaanMFR. PaanMFR said: MFR Blog: Fungsi Baru Dalam WordPress 3.0 http://bit.ly/cXYLOP […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Shares