Kesopanan dan Kesusilaan dan Kesabaran

Salam..

Tadi aku pergi bank, tapi aku x masuk pun, aku duk luar je.. Tunggu dalam kereta..
Kawan aku beratur nk deposit duit ke akaun mak dia..
Masa tu mesin ada 1 saja, dan beroperasi sangat perlahan dan leceh… Orang pula ramai..
Maka berbaris la kawan aku ni… dengan penuh kesabaran
Dalam 30 minit menanti, maka tiba gilirannya.. nk masukkan duit..
Namun, manusia biase la kan silap tekan.. nk kene set semula..

Ada la pulak suara sumbang yang saya kira kononnya nak cepat dan bajet bagus la..
"Kalau lambat-lambat tak payah masukkan duit laaa"
Korang hangin tak kalau tgh penat2 tunggu, tibe2 ade plak org sound gitu?

Dengan perasaan geram, kawan aku ni sudahkan urusan.. hanya sempat ckp sorry sebab silap tekan..
Alah silap sikit je pun, xpe la kan… Namun geram tetap ada dan terus membara… toleh belakang lalu berkata..
"Boleh tak ckp elok sikit? Lain kali tolong la hormat org sket!!"
Lalu keluar dengan geram dan mengadu kat aku..
Adeh.. aku cuba tenangkan kawan aku ni, tapi ade jugak la bengang kan.. lagi2 kalau puak tu yang carik pasal.. (aku tanak ckp puak ape, aku xnk jadi isu racist)

Aku tunggu dalam kereta.. sampai la mamat tu klua..
Kebetulan motor die depan kereta aku je…
Aku tengok je die.. tenung dengan tenungan bernafsu.. hahaha (sape penah kene tenung ngn aku tau la cmne kn)
Sampai la die perasan aku tenung die mcm nk makan die..
Lali tersipu sambil angkat tangan tanda sorry..

Nasib baik…
Tapi… aku balas..
Buka lampu kecik.. Buka lampu besar (normal)..
Then.. angkat kening!! (Lampu Dimm).. haa.. takut..
Terus aku undur, wat bodo kat mamat tu.. dan blah..
Gigil beb… aku kalau tgh marah cmtu la.. gigil…

Hmm.. walau dalam keadaan ape pun..
Mesin lembab, mesin rosak, mesin x cukup..
Kita sebagai manusia ni sabar-sabar la ye..
Kalau nk bengang ke ape ke, jgn la bersifat sarcastic.. MACAM BAGUS JE…

Boleh korang sabar kalau berhadapan dengan bende kat bawah ni?
serabut.jpg

Serabut kan?

PaanMFR: Sabar je la kalau tengok wayar2 kat serevr room ni..sib baik sejuk..

3 Comment(s)

  1. eita says:

    hehe cedih kt. di malukn dpn org rmi. dh lama tunggu… abg bila nk updatekn blog kt ni. hm.. kt online guna hp ni. bosan gila tk de tenet.

    [Reply]

  2. G-Jya says:

    Wah… seninya wayar itu.. I like…!!

    [Reply]

  3. Lina Chan says:

    oo, kak eita ke yg kena tu? ciannya..
    ala, biasa la manusia..
    mmg nda pndi menyabar..
    same as me..

    tp rasanya situasi tu kita kena paham la..
    bkn main hentam keromo je sembarang..
    sume org penat2 berbaris, silap kecik2 biasa la tu kan?

    esp kalu guna deposit machine..
    sometimes duit kena reject..
    keronyok ke, terlipat ckit ke, mesti lmbt kan proses nak memasukkan duit tu..

    p/s: sy penah kena mcm tu, thats why i know how she feels.. rasa gelabah semcm je.. hehe~

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Shares