Harta ini bukan kau yang punya..

Salam..
Semalam terjadi satu kejadian..
Bukan la.. aku tak masuk gua OK..
Aku dikejutkan dengan beberapa kehilangan..
– dompet aku 1 set
– laptop aku 1 set juga (mouse pad x amik plak kan..) – Kak Noridah.. sorry.. 🙁
– laptop kakdek (kakak no 2) – brand new
– telefon bimbit bapak

Aku tersedar akan kehilangan ini kira2 jam 8.30 pagi..
Kali terakhir aku lihat barang-barang ni jam 3 pagi – sebelum aku tidur..
So, waktu paling x mustahil adalah waktu subuh, sebab pintu rumah dibuka untuk bapak pergi surau. Kadang2 x berkunci pintunya.

Ape nak buat?? adeh.. napela dompet aku diambik 1 set wei.. amik duit dlm tu je cukup la…
Nak tak nak, aku terpaksa buat laporan polis..
Call ofis.. bgtau aku EL – makaseh nor.. 🙂

9.30 pagi – IPD Kajang
– buat report.. ringkas je..
– hantar report ke pegawai penyiasat
– beli “copy report” – terima kasih pegawai penyiasat sbb SEDEKAH kan aku RM4.. alhamdulillah..
– keluar IPD

10.00 pagi – PPD Hulu Langat
– jumpa mummy.. (ni panggilan yang org2 PPD HL bagi kt mak aku..)
– mak bgtau kakdek nangis sbb laptop baru die pun kene.. aku pun nangis kalau laptop baru aku kene juga..
– makan sket ayam mak, alas la sket, dr pagi x makan.
– mak bagi duit utk setelkan yg lain

10.30 – JPN Hulu Langat
– operasi seterusnya, dapatkan IC sementara
– terima kasih kepada JPN sbb kecualikan Fi, sebab MyKad kene curi

11.15 – Maybank Kajang
– Debit Card Visa (Ceri) yang baru je 2 minggu buat tu kene matikan dan buat balik.
– terima kasih juga kat pakcik pegawai Maybank (yang kepanasan sampai butang baju pun tebukak.. hehe) sebab kecualikan cas RM12 untuk kad baru.

12.00 – CIMB Kajang
– Operasi aku terhenti.. tak boleh proses sini..
– Aku diarahkan ke CIMB U*M, sebab buat akaun kat sana..
– Call abg Rudy.. Jom teman! ehehe

12.30 – CIMB U*M
– masuk Bank, amik borang, isi borang, sms abg Rudy
– kiotrng sembang2, gelak2 (MyKad sementara aku besau beb!)
– aku dipanggil Kak Ain (pegawai bank yang setelkan kad aku)
– kitorg sembang2 ngn Kak Ain pasal kredit kad le, Fi RM12 la..
– aku dikenakan RM12 untuk kad baru CIMB (fakta ni kawan2! CIMB kad kene curi pun kene RM12 gak! hehe)
– terima kasih juga Kak Ain sebab offer kad kredit CIMB Petronas.. heheh

1.45 – Bertolak ke Bandar Sri Permaisuri
– kenapa wei?
– sebab situ la JPJ paling dekat..
– tapi aku xtau jalan!! gilak!
– call orang cheras tanye..
– dapat la sikit2 gambaran..

3.00 – sekitar Bandar Sri Permaisuri
– masih sesat..
– singgah masjid jap..
– pusing2 lagi..
– adui mana JPJ ni..

4.00 – Jabatan Pengankutan Jalan Bandar Sri Permaisuri
– nak amik nombo.. tapi..
– kene copy IC ngn amik gamba.. pulak..
– berjalan 1 1/2 blok untuk amik gamba..
– terima kasih awek2 FotoZoom.. RM15 melayang..
– kembali ke JPJ.. amik nombo.. naik Aras 1
– Fakta ye kawan-kawan.. Nk wat lesen, photostate MyKad, gamba ukuran Lesen (bukan ukuran passport)

4.30 – Pulang..
– pengsan..
– letih..

hmm..
mcm gitu la kawan2..
kejadian semalam..

ternyata apa yang kita ada ni kadang2, bukan kita yang punya.. walaupun kita yang beli, namun mungkin bukan hak kita..

pasni kene jadik guard la lepas subuh… ehehehe

* Fi = Yuran = Fee (kat borang JPN tu tulis Fi)

15 Comment(s)

  1. Budiey says:

    Sabar ye Pa’an,
    Segala tragedi mesti ada hikmah.

    [Reply]

  2. PaanMFR says:

    xnk sponser aku laptop ke din? mai la sebijik.. hehehe

    [Reply]

  3. rudy says:

    sabar ek Paan, mcm paan kata semua benda dlm dunia ni bukan milik kita. jadi redhalah. adalah hikmah yg Allah nak bagi tuh.

    [Reply]

  4. Noridah says:

    sabar ya…tak ada rezeki…akak halalkan je setakat yang Paan dah bayar tu..tak perlu bayar balance. hutang kira selesai. barang pun dah tak ada…beli baru la paan..

    [Reply]

  5. eita says:

    S…A…B…A..R…
    SAJA MENCERIAKAN SUASANA..

    [Reply]

  6. PaanMFR says:

    Thanks all..

    Kak Noridah, thanks byk2.. 🙂
    insyaAllah kalau ada rejeki, ade la yang baru.. 🙂

    [Reply]

  7. azief says:

    alahai…ciannyer..ish takotla pulak duk sorang2 kt rumah mlm2…

    [Reply]

  8. yanz says:

    betul la tu.cimb mmg gtu .Rm12 tau.bukan skit2 punyer duit. N penah jd kat kawan, sampai 2 bulan x dpt2 kad baru. n afta dah tgu 2 bulan, sound derek je member tu kat cimb n x mo bayo rm12 tu.hurm….

    [Reply]

  9. PaanMFR says:

    cmne bleh sampai x dpt kad 2 bulan? coz kad ATM yang diganti tu mmg akan bagi time tu juga.

    Maybe tu kes kad kredit.. different story maybe 🙂

    [Reply]

  10. pcuserz says:

    la tahzanu ya akhi,
    innallah ma’ana..
    sabar la ye paan..

    [Reply]

  11. dcharmed says:

    Pintu mmg kena sentiasa kunci sekarang ni.. area sini pun banyak kejadian kecurian jadi masa waktu subuh! kalaulah mangkuk2 pencuri tu leh jadi batu tatkala laungan azan memecah sunyi… kasi pecah jek batu mangkuk tuh!

    [Reply]

  12. GraFiQuE says:

    ehehe masa nie la rasa aku lebih kayo dari ko kan!

    Lom kire penat amik mykad bila dah siap karang… ntah bila tuh?

    Camana pon, buat2 la bersabor…

    [Reply]

  1. 15 June 2009

    […] Lepas peristiwa minggu lepas, byk bende yg aku kene ubah dan set semula. Susah tul nk berjimat skng ni. Kene […]

  2. 23 July 2009

    […] Salam.. Ringkas sahaja.. Baca ini.. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Shares